Wat zijn barokke paarden?

De naam van onze fokstal "Baroque" is gekozen omdat wij liefhebbers zijn van de "barokke paardenrassen". Waarom zo'n voorliefde voor deze rassen? In de introductie van het programmaboekje van de "Dag van het barokke paard" lees je: "Beter Barok, Barok is Beautiful, Back to Barok, Beleef het met Barok". Volgens liefhebbers van het barokke paard allemaal van toepassing op hun zo geliefde ras, of dat nu een Andalusier, Fries, Lippizaner, Lusitano, Knappstruber of Kladruber betreft. Deze rassen zijn allen een variatie op het barokke thema. Gemeenschappelijke kenmerken zijn een ronde, gespierde lichaamsbouw, een korte rug, een bewegingsvorm met een hogere knieactie dan de gemiddelde warmbloed en vaak een overvloedige hoeveelheid manen en staart. De rassen hebben daarnaast hun specifieke accenten zoals de zwarte kleur bij de Fries of het kenmerkende hoofd van de Andalusier.

De meest bekende barokke rassen in Nederland.

Lusitano

Andalusier

Lipizzaner

Fries

.....

Knappstrubers

.....

Kladrubers

De vier bekendste rassen in Nederland zijn Andalusiers, Friezen, Lippizaners en Lusitano's, maar ook de Knappstrubers en Kladrubers zijn in opkomst. Er zijn nog een paar barokke rassen maar deze zijn in Nederland weinig bekend of vertegenwoordigd

De Nederlandse Friezen en de Spaanse Andalusiers zijn onze favoriete rassen. 

Wij fokken ze zelf en op deze website is naast informatie over onze fokstal dan ook uitgebreide informatie over deze twee rassen te vinden. Ook over de andere barokke rassen is informatie verzameld en weergegeven. Volg bovenstaande links naar informatie over de verschillende rassen.

Meent u aanvullende informatie over bovenstaande rassen te hebben waarvan u meent dat deze opgenomen moet worden stuur dan een e-mail aan info@stal-baroque.nl. Serieuze opmerkingen en/of aanvullingen zullen wij altijd verwerken.