De Kladruber

Inhoudsopgave:
DE KLADRUBER DE HEDENDAAGSE KLADRUBER
KARAKTER EN VERZORGING ALGEMENE KENMERKEN

DE KLADRUBER

Dit oude tuigpaardenras is zeer geliefd. De Kladruber heeft een indrukwekkend en opvallend type en heeft veel oud spaans bloed in de aderen.

De Kladruber uit Bohemen in voormalig Tsjechoslowakije werd in 1597 door keizer Maximiliaan II van Oostenrijk gefokt. De stoeterij is nog steeds in bedrijf. 

Zware merries uit de Alpen werden aanvankelijk gekruist met Berberse en Turkse hengsten en later met AndalusiŰrs die uit Spanje ge´mporteerd werden. Daarnaast vonden er kruisingcn plaats met Lipizzaners en Napolitaners. In de eerste jaren van bet bestaan van het ras werd er zorgvuldig en selectief gefokt. In deze eeuw werd ook gekruist met Anglo-Normandische, Hannoveraanse en Oldenburgsche paarden. De paarden werden als paradepaarden of tuigpaarden voor bet keizerlijke hof in Wenen gebruikt. De paarden waren vooral schimmels, maar er werden ook zwarte dieren gefokt.

De Tweede Wereldoorlog richtte grote schade aan ondcr de Kladrubers. Om het ras weer nieuw leven in te blazen, werden Anglo-Normandiers, Hannoveranen en Oldenburgers gekruist met de overgehleven Kladrubers. Het ras bloeide weer op; er zijn nu zowel zwarte als schimmellijnen. Sindsdien word het ras alleen nog met andere rassen gekruist wanneer het absoluut nodig is.

KARAKTER EN VERZORGING

De Kladruber is een sterk, levendig, maar rustig en volgzaam paard met een lange levensduur.

DE HEDENDAAGSE KLADRUBER

De Kladruber was vroeger het klassieke tuigpaard; het dier is nu wat kleiner en een prima rij- en trekpaard.

ALGEMENE KENMERKEN

BOUW De hals is diep en gespierd. De benen zijn sterk met brede gewrichten en weinig behang rond de vetlokken . De gangen van de Kladruber zijn iets verheven en de hoeven zijn middelgroot en goedgevormd.

HOOFD Het hoofd heeft een klassieke uitstraling, wat de afstamming verraadt. De oren zijn middellang en de ogen zijn groot en hebben een aansprekende blik. Het voorhoofd is breed en de neusgaten zijn wijdopen.

KLEUR Vrijwel altijd schimmel maar soms zwart.

SCHOFTHOOGTE Vroeger hadden Kladrubers een schofthoogte van 1,83 meter, maar de hedendaagse vertegenwoordigers zijn 1,68 tot 1,71 meter hoog.

Deze informatie word u aangeboden door: 

Terug naar boven